På 80-talet


På 80-talet...


... fanns någonting som hette "Moviebox". Det var en video som man kunde hyrde hem från videoaffären.Moviebox

... var det status att ha en föräldrar eller syskon som jobbade i videoaffär. Då kunde man få se barnförbjudna filmer kostnadsfritt.


... blinkade det en pil i övre högra hörnet på TV:n om det började ett program på andra kanalen.


... hette de populära hemdatorerna Vic-20, Commodore 64/128, Atari och Spectravideo.


... tapsetserade man väggarna med affischer från musiktidningen OKEJ. Motiven kunde vara  en lättklädd Samantha Fox eller WASP i en charkdisk.Samantha Fox

... klippte filmcensuren bort våldsinslag från filmer så att filmen kunde bli flera minuter kortare och på videoaffären kunde de hindra en från att hyra film om man inte hade åldern inne för senaste Sylvester Stallonefilmen.


... jagade man u-båtar utanför varenda kuststad i Sverige.


... var vitt läppstift snyggt. Nivea Ultra hette märket.


... var ninjor det absolut coolaste som fanns. Kidsen lekte ninja, vuxna hyrde ninjafilmer och ungdomarna tränade "ninjutsu" med tvivelaktiga ninjamästare.80-talsfamiljen

... ansågs det coolt att dra upp sockarna över byxbenen.


... hade kidsen i lågstadiet luktsuddgummin i skrikande neonfärger.


... var det kallt krig. Alla levde med vetskapen om att NATO och Warsawapakten kunde utplåna allt liv på planeten inom loppet av ett par timmar.


... gick det att köpa Ramboknivar i Hobbex. Inuti handtaget fanns överlevnadsutrustning med bla; sytråd och nål så man kunde sy ihop sina egna sår.Rambokniven "Survival knife" från Hobbex

... hette Batman Läderlappen i Sverige. Han fick sitt nuvarande namn då Tim Burton släppte filmen med Batman 1989.


... fanns det något som kallades nyckelfinnare. Det var irriterande små dosor med nyckelring som tjöt då man visslade på dem. Förbjöds ganska omgående på landets skolor.


... kom drycken Festis i triangelformade tetrapacks med tillhörande sugrör. De urdruckna förpackningarna lämpade sig också som smällare som man blåste upp och hoppade på.


... var det "krig" mallan hårdrockare och synthare på skolorna. Det gällde att välja sida, eller svara rätt om en stor snubbe med Twisted Sister-patches och pannband sög tag i en och ställde den stora frågan: "synthare eller hårdrockare?".


... upplyste man eleverna om vart skyddsrummen låg i händelse av krig.


... var våffelpermanent, eller permanent över huvudtaget populärt.


... var det poppis med sk. "synthtofs". Det var en liten svans som lämnades att växa vid nacken medan resten av håret hölls kort.


... gick en del av barnbidraget till hårgärg eller frisyrgele. En del frisyrgele var neonfärgat.
... var solarier superpoppis.


... fanns hemska solskärmar i genomskinlig mörkröd, mörkblå eller mörkgrön färg. Vanligtvis med något löjligt meddelande på skärmen, i stil med "Jag älskar skolan - på sommaren" eller "Vad faan glor du på".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0