Barbarians in the 80s

Att ninjafilmer hade sin storhetstid på 80-talet vet de flesta. En annan, idag, utdöd genre som behandlades i både film och dataspel var barbargenren.


Steroidfilmer som Conan Barbaren, Conan Förgöraren, The Barbarians, Time Barbarians, Sword of the Barbarians, Red Sonja - Barbarernas hämd och Beast Master släpptes på löpande band och alla avdankade wrestlers med någon form av skådespelarambition fick sin stora dröm att gå i i uppfyllelse. Filmerna utspelade sig i avlägsna fantasyvärldar där en barbar med skitmycket muskler och ett löjligt namn skulle besegra en blodtörstig trollkarl eller ond drottning med magiska krafter. Till sin hjälp hade de ofta ett par följeslagare - ofta en rolig asiatisk sidekick och en tjej med tuperat hår. Frigolitskallarna flög medan tjejerna visade brösten och skurkarna spände sina svarta läderremmar med blänkande nitar. Även tecknade diton som Thundarr - the Barbarian lärde kidsen hur mycket muskler som krävdes för att sparka in dörrar och slita huvudet av tvåhövdade ormar.


Schwarzenegger som Conan the Barbarian

På dataspelsfronten kom också en mägd barbarspel som ofta handlade om att skära sina motståndare i lagom stora bitar och dess flaggskepp var Commodore-64 spelen Barbarian och Barbarian II som "Hem och Skola" försökte stoppa pga den, då, mycket naturtrogna dekapiteringen som kidsen lyckades skaka fram på sina joysticks. Det hela blev inte bättre när det visade sig att den lättklädda barbarkvinnan som frontade både omslaget och den medföljande A2 affichen var nakenmodellen Maria Whittaker.


Chop chop i dataspelet Barbarian


Affichen till del 2 av det omdebatterade våldsspelet.


RSS 2.0