Nintendo 8-bitar

Den 1 september 1986 kom Ninteno NES till Sverige. NES blev direkt en storsäljare på den snabbt växande TV-spelsmarknaden. Konsolen baserades på 8-bitsteknik (kallas därför ofta "Nintendo 8-bit") och kassetteknik.

Till NES utkom en lång rad klassiska TV-spelstitlar där Super Mario Bros förmodligen är den största av dem. Efter att Super Nintendo lanserats i Japan 1990, i USA 1991 och i de flesta av europeiska länder 1992 tappade NES position och slutade några år senare att tillverkas. Maskinens stora spridning har under senare tid orsakat en allt större kult- och retrostatusSå här såg det ur i välsorterade leksaksaffärer

Handkontroollerna för både NES var rektangulära och hade fyra knappar: Två runda knappar till höger från spelaren sett, där den vänstra var "B" och den högra "A". Vänster om "B" fanns "start", och vänster om den fanns "Select". Längst till vänster satt pilarna. Den klassiska standarden för maskinens spelkontroller i sidscrollande plattformsactionspel var: Hoppa med "A", anfalla med "B" och gå med pilarna. Med "start" brukade man pausa spelet, medan "select" användes till exempel för att göra olika val. Det fanns också andra dosor att köpa till, till exempel ljuspistolen NES Zapper till skjutspel, som till exempel Duck Hunt.
 

Get some you turtle fuck!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0